Sabtu, 28 November 2015

Akhlak kita adalah keperibadian kita

Akhlak kita adalah sebahagian daripada keperibadian. Baik atau buruk akhlak kita adalah suatu yang sangat sensitif - mudah terlihat di khalayak ramai, tidak dapat ditutup. Ianya adalah jelas sebagai syiar.Ibadah sembahyang kita boleh dilihat sebagai proses pendidikan membentuk akhlak. Di dalam bab sembahyang banyak elemen dalam bentuk hukum-hakam dan prosedur yang boleh diterjemahkan menjadi etika dan peraturan hidup.

Misalnya, peraturan atau etika berbaris seperti ini adalah berkait dengan adab membina saf. Secara ringkasnya bolehlah disebuy bahawa sisiapa yang datang dahulu boleh mengambil tempat di belakang imam, yang kemudian mengisi tempat di sebelah orang yang pertama, dan seterusnya sehingga terbentuk saf. Bolehkah misalnya kita yang datang lewat tiba-tiba hendak mencelah bersama dengan orang yang pertama atau yang kedua itu.
Cara kita parkir juga boleh menyerlahkan akhlak dan keperibadian kita.
Gambar hiasan

Tindakan menyekat laluan pejalan kaki seperti ini tentu tidak wajar, walau apa juga alasannya. Siapapun tidak gemar jika laluannya terhalang. Amat malanglah jika ini dilakukan oleh seorang Muslim, lebih lagi yang kehilatannya kaki sembahyang di masjid. Kerana, dalam bab sembahyang ada menyebut satu hukum, iaitu makruh sembahyang di laluan. Walaupun pada asalnya hukum ini diguna unti beradab dalam sembahyang, tetapi sebenarnya hukum itu juga mengajar kita erti jangan membuat halangan. Apakah alasan kita untuk menerima perbuatan ini? Sebentar sahaja, atau tidak adapun orang lalu, ala kan boleh lalu di sebelah tu, inilah antara alasannya mungkin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan